Google+

ČAČAK ZABRANIO GMO !(bez obzira na buducu promenu zakona)

8

January 30, 2013 by Admin Pinhole

Beta | sreda, 30.01.2013. | 15:41

Skupština Čačka je u sredu jednoglasno donela Deklaraciju o zabrani korišćenja, uzgoja i prometa genetski modifikovanih organizama (GMO) na teritoriji tog grada

ČAČAK ZABRANIO GMO

Čačak je tako postao prvi grad u Srbiji koji je zabranio GMO i pozvao sve gradove i opštine da mu se pridruže.

U Deklaraciji piše da Čačak “zabranjuje GMO na svojoj teritoriji, da neće dozvoliti gajenje i širenje GMO na svojoj teritoriji i protivi se promeni Zakona o GMO”.

Grad Čačak se Deklaracijom obavezao i da obuči poljoprivrednike da ne bi gajili i stavljali u promet proizvode od GMO.

Od svih drzavnih organa i svih političkih stranka i pokreta Čačak traži da se zalažu za doslednu primenu Zakona o GMO i da se onemogući nedozvoljeno gajanje i promet GMO i moguće štetne posledice od takvih proizvoda po ljude i prirodu.

Autor Deklaracije je profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miladin Ševarlić, predsednik Društva agroekonomisata Srbije.

Ševarlić je odbornicima rekao da Srbiji ima zakon koji važi za jedan od restriktivnijih u svetu. Njime se zabranjuju upotreba i promet GMO, ali postoji mogućnost da bude izmenjen zbog velikog pritiska moćnih zemalja sveta.

Grad Čačak je pozvao sve gradove i opštine u Srbiji da podržu i usvoje ovakvu Deklaraciju. Deklaracija se završava porukom “Ostavimo zemlju naših predaka našoj deci bez GMO”.

Update

ДЕКЛАРАЦИЈА: Ми не желимо ГМО на нашој територији!

1. Град Чачак се обавезује да ће доследно поштовати Закон о генетичким модификованим организмима(„Службени гласник Републике Србије“, број 49/2009): у даљем тексту: Закон о ГМО), захтева његову доследну примену на територији Републике Србије и противи се његовој промени.

2. Град Чачак у оквиру својих законских и организационих могућности у вези са коришћењем или управљањем земљиштем и другим производним ресурсима и организовањем пољопривредне производње, прераде и промета пољопривредно прехрамбених производа неће дозволити и допустити узгајање и ширење ГМО на својој територији.

3. Град Чачак се обавезује да ће предузети све одговарајуће мере, као што су стручна предавања и други програми образовања за пољопривреднике и друге учеснике у организовању производње, прераде и промета пољопривредно-прехрамбених производа како се не би одлучили за нелегално узгајање и промет ГМО и производа од ГМО.

4. Град Чачак захтева и очекује од свих државних органа и политичких странака и покрета да се залажу за доследну примену Закона о ГМО и одговарајућих подзаконских аката и да се онемогући недозвољено гајење и  промет ГМО и могуће штетне последице ГМО и производа од ГМО на здравље становништва и загађивање природе у Републици Србији.

5. Град Чачак очекује од РТС као медијског јавног сервиса грађана Србије и других средстава информисања да редовно и објективно информишу јавност о примени Закона о ГМО и о резултатима истраживања у свету о штетним последицама гајења и употребе ГМО и производа од ГМО.

6. Град Чачак позива све градове и општине у Републици Србији да подрже и усвоје ову Декларацију.

Оставимо земљу наших предака нашој деци без ГМО!

Декларација је усвојена на 11. седници Скупштине града Чачка одржаној 30. јануара 2013. године.

www.dverisrpske.com

8 thoughts on “ČAČAK ZABRANIO GMO !(bez obzira na buducu promenu zakona)

  1. Milica says:

    Nadam se da ce svi gradovi u Srbiji uraditi isto, jer je to strasno lose, i donosi velike genetske bolesti 😦 Saznatje vise o GMO i radite na tome da ne postoji u Srbiji

  2. Најискреније честитке одборницима Скупштине града Чачка! Србија има наду док постоје такви људи. Следећи логични корак би требао да буде забрана прелета авиона преко градске територије Чачка који запрашују становништво отровима са неба. Желим вам да постанете пример читавој Србији. Искрене честитке и проф. др Миладину Шеварлићу, с поштовањем, Никола Алексић

  3. Admin says:

    Ima šanse za Srbiju!
    Srbija se umiriti neće dok god ima osvesćenog pojedinca u njoj.
    Zato ne spavajmo, ne budimo ravnodušni!

    Pozdrav za velikog borca protiv GMO Nikolu Aleksića!

  4. Zarko says:

    Bravo za Cacak,nadam se da ce i ostali pokazati istu reakciju i odluku.Ovo je vrlo ohrabrujuce.Hvala Cacanima

  5. hhhhh says:

    NADAM SE DA CE I MOJ GRAd zajecar da krene ispravnim putem !

  6. Lutajuca says:

    “Следећи логични корак би требао ….” da bude da se gradovi/opštine širom Srbije izjasne o GMO, usvoje ovu ili sličnu deklaraciju… potrebno je najre probuditi kod (većine) ljudi (uspavani) osećaj jedinstva i pripadnosti ovoj državi… pa ako treba prut po prut, neka su bar svi u istom snopu… To bi bila dobra podloga i za druge probleme… a ima ih mnogo….

  7. Lutajuca says:

    RTS 1 objavio vest u jutrošnjim vestima…

Leave a comment

Ubaci mail u prazno polje i pritisni dugme PRATI za obaveštavanje o novostima.

Join 572 other subscribers

REŠENJE- Selo!

Resenje koje u temelju rešava probleme

Oči su ogledalo duše

pinhole. zdravlje ociju,vid