Google+

Da li će zaista biti stroža kontrola od 01.10?

Leave a comment

September 28, 2012 by Admin Pinhole

Stroža kontrola uvoza hrane od 1. oktobra

Od 1. oktobra u Srbiji će se primenjivati novo uputstvo o uzorkovanju proizvoda na graničnim prelazima, o čemu će svi zainteresovani biti informisani na transparentan način, rečeno je danas na sednici Grupacije laboratorija Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije.

Uzorak će se uzimati jednom nedeljno, ali novo je i to što se neće uzorkovati proizvodi koji su do sada kontrolisani više puta, a nikada nije pronađeno nešto suprotno Zakonu o bezbednosti hrane, saopšteno je tom prilikom.
Na sednici se raspravljalo o položaju akreditovanih laboratorija u sprovođenju odredbi Zakona o bezbednosti hrane, a predstavljeni su i primeri iz prakse u ovoj oblasti.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Jan Boćanski objašnjavajući zainteresovanima šta ih čeka posle 1. oktobra ove godine, naglasio je da se moraju smanjiti troškovi koji su postojali u budžetu Srbije, pa će se uzorci na graničnim prelazima ubuduće uzimati jednom nedeljno.
U zemlji ima 47 laboratorija, ali su četiri laboratorije akreditovane za taj odgovoran posao, rekao je Boćanski.
Prema njegovim rečima, ponedeljkom će se u Vladi Srbije održavati konferencija za novinare na kojima će biti iznošeni rezultati, koliko je ušlo proizvoda u zemlju, da li i koliko ima neispravnih, pa “će sve biti javno”.
– Zakon o bezbednosti hrane će se strogo primenjivati i mi smo tu da ga sprovodimo u život – rekao je Boćanski.
Odgovarajući na brojna pitanja prisutnih, Boćanski je naglasio da laboratorije ispituju kvalitet proizvoda, dok je inspekcija samo kontrolni organ. To znači, podvukao je Boćanski, kontroliše se proizvod, a ne dobavljač, a inače, laboratorije odgovaraju za svoje analize.
Na skupu je bilo i pitanja o pojavi genetski modifikovanih organizama u Srbiji. Odgovajući na to pitanje Boćanski je naglasio da u Sribji, niko u 2012. godini nije podneo zahtev da proizvodi genetski modifikovane organizme u naučne svrhe, jer, prema postojećem zakonu, u Srbiji je zabranjena njihova proizvodnja u komercijalne svrhe.
Ali, po njegovim rečima, utvrđeno je da u Srbiji postoji seme genetski modifikovanog kukuruza, soje, pamuka, repe, krompira namenjenog za proizvodnju skroba i uljane repice. On je potvrdio da u Srbiji nema proizvodnje niti upotrebe genetski modifikovanih proizvoda.
Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović je istakao da i pored obećanja nadležnih u Srbiji nije osnovana Agencija za bezbednost hrane, odnosno Nacionalni savet za bezbednost hrane, koji su trebali da budu prateći organi u sprovođenju postojećeg Zakona o bezbednosti hrane.
Govoreći o primeni sistema “Hasap” sistema, Papović je istakao da njegova oznaka predstavlja sistem upravljanja, ali da nije garancija za kvalitet hrane, objavljeno je na sajtu PKS.

Tanjug | 26. 09. 2012

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Ubaci mail u prazno polje i pritisni dugme PRATI za obaveštavanje o novostima.

Join 573 other followers

REŠENJE- Selo!

Resenje koje u temelju rešava probleme

Oči su ogledalo duše

pinhole. zdravlje ociju,vid
%d bloggers like this: