Google+

Seljak koji je pobedio Monsanto

Leave a comment

October 13, 2012 by Admin Pinhole

Seljak koji je pobedio Monsanto

IZVOR: NATURALNEWS/preneo b92

 

gmo monsanto srbija bolest zdravlje

Sela Francuske

Pariz — Francuski sud u Lionu je doneo presudu da je Monsanto Laso formula za uklanjanje korova, koja sadrži aktivnu supstancu alahlora jako štetna po zdravlje ljudi.

 

Ta supstanca dovela do toga da je Pol Fransoa, francuski poljoprivrednik, zadobio doživotno neurološko oštećenje čije su posledice stalni gubitak memorije, glavobolje, i mucanje u govoru.

U izveštaju se navodi da je 47-godišnji poljoprivrednik tužio Monsanto još 2004. godine, nakon što je udahnuo Laso proizvod dok je čistio svoju prskalicu. Ne zadugo nakon toga, Fransoa je počeo da oseća stalne simptome koji su ga sprečavali da radi, za koje tvrdi da su direktna posledica izloženosti ovom hemijskom sredstvu. Budući da Laso pakovanje pesticida nije imalo adekvatno upozorenje o opasnosti od izlaganja, Fransoa je svojevremeno tvrdio da je Monsanto bio nemaran u obezbeđivanju adekvatne zaštite svojim potrošačima.

Na iznenađenje mnogih, francuski sud se složio s njegovim navodima i predstavljenim dokazima, objavljujući ranije ove godine da je „Monsanto odgovoran za patnje Pola Fransoa nakon što je udahnuo Lasso proizvod… i da mora da mu pruži punu nadoknadu za to“. Rečeno je da sud traži i stručno mišljenje o proceni Frasnoovih tegoba da bi mogao da odredi koliko će Monsanto biti obavezan da mu nadoknadi u ovom slučaju.

“Ovo je istorijska odluka suda u smislu da je ovo prvi slučaj da je jedan proizvođač (pesticida) proglašen krivim za ovakvu vrstu trovanja“, rekao je Fransoa Laforž, advokat Pola Fransoa, Reuters-uranije tokom godine.

Prema nalazima Agencije za zaštitu prirodne sredine SAD (EPA), izloženost alahloru može da izazove oštećenje jetre, bubrega, slezine i očiju, i može da dovede do razvoja anemije i čak i raka.EPA očigledno smatra alahlor toliko opasnim, u stvari, da je agencija postavila maksimalni nivo korišćenja (MCLG) alahlora na nutli nivo da bi „sprečila potencijalne zdravstvene probleme“.

2007, Francuska je zvanično zabranila Lasso proizvod u zemlji u skladu sa direktivom Evropske unije koja je usvojena 2006, i kojom se zabranjuje dalje korišćenje ove hemikalije na usevima u svim zemljama članicama. Ali uprkos svim dokazima koji dokazuju da alahlor doprinosi neuravnoteženosti hormona, i da izaziva reproduktivne ili razvojne probleme, i da čak izaziva i kancer,ova hemikalija se i dalje koristi na konvencionalnim biljnim kulturama širom SAD do današnjeg dana.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Ubaci mail u prazno polje i pritisni dugme PRATI za obaveštavanje o novostima.

Join 572 other followers

REŠENJE- Selo!

Resenje koje u temelju rešava probleme

Oči su ogledalo duše

pinhole. zdravlje ociju,vid
%d bloggers like this: