Google+

GMO u skupstini 13.11 Hocemo li biti prevareni?!

1

October 22, 2012 by Admin Pinhole

Rasprava o gmo za i protiv

13.11.2012
Rasprava o uticaju GMO na zdravlje i okolinu

Odbor za zaštitu životne sredine je na sednici održanoj 16. oktobra razmotrio predlog člana Odbora Ivana Karića i predsednika stranke Zeleni,za organizovanje javnog slušanja na temu: ‘Uticaj genetički modifikovanih organizama (transgena) na životnu sredinu i zdravlje’ i nakon kraće rasprave doneo Odluku o organizovanju javnog slušanja, 13. novembra 2012. godine.

Na sastanak će biti pozvani protivnici i zagovornici prisustva genetički modifikovanih organizama u Srbiji kako bi se sagledale i prednosti i mane ovakvog pristupa proizvodnje hrane.

Ovo bi trebalo da bude dobar korak i očekivanje ka jednoglasnom protivljenju GMO (genetski modifikovanih organizama ) u Srbiji, ali kada bi računali da su svi dovoljno informisani i da večina poslanika brine o građanima i svojoj zemlji.
Ali da li će biti tako kako im je zakonski povereno videćemo.

Mi kao narod moramo da budemo informisani, da budemo kao porote na sudjenju. Naime to i jeste na narodu. Ako smo lose porote sami cemo biti krivi.
Postojeći zakon o GMO koji glasi NE GMO u Srbiji se ne sme liberalizovati, ne sme biti napadnut sa izmenama, dopunama i uredbama i promenama bilo koje vrste, već moramo da se izborimo (uključujući svako od nas pojedničano) da se taj zakon digne na višem nivou, tj da se striktno primenjuje u praksi .

Zahvalni smo partiji Zelenih na pokretanju ove rasprave u skupštini. Međutim mi kao porote ćemo propratiti sve korake naredne koje će se preduzeti od clanova skupstine,odnosno partije za i protiv GMO.
Kao i za sve ako hocemo da imamo dobru procenu situacije i da što bolje sagledamo realnost , neke pojave trebamo da posmatramo,pratimo, povezemo i pogledamo iz više uglova.
Nazalost primećene su još u svetu razne malverzacije i podmetačine zarad političkih ambicija.
Pokret zelenih postoji širom sveta, poznat je i u Amrici, Nemačkoj..kao i u samom EU parlamentu.
Ne kazemo da su to nečiji sateliti, jer o tome nemamo dokaza, ali samo razmišljamo naglas.

Poučeni ranijim ne tako prijatnim iskustvom imamo puno pravo da budemo skeptici i pomni posmatrači i pratioci svih aktera i deklarativno Za i protiv GMO.
Kada su Zeleni u pitnju moramo da kažemo da je to jedna nova stranka, a koja ima uske odnose sa DS ,odnosno sa kojom je u koaliciji.
Ponavljamo mi smo ovde samo da razmišljamo i povezujemo kao porote i zato pozivamo sve ostale da tako deluju i da kritički misle i donose zaključak.

Evo nekih možda zaboravljenih podataka koje trebamo imati na umu o Zelenima. Ako nismo propratili sve političke svakodnevnice u bliskoj istorii.

-Koalicioni partneri DS u Nišu, čija lista se zove “Izbor za bolji život – Boris Tadić” su SDP Srbije, DHSS i Zeleni Srbije.
Navodi Tanjug

Požega koalicija takođe- Završna konvencija koalicije “Izbor za bolji život – Boris Tadić” za Požegu
-Bojan Pajtić o potpisivanju Protokola o saradnji sa Zelenima
‘Strnake imaju u potpunosti kompatibilne progrme’ navodi Bojan Pajtić na samom početku -Video 2:13

To je dovoljno da znamo da su strnake vrlo bliske i da ih trebamo posmatrati, a naravno uvek imamo na umu vec poznatu Tadicevu izjavu o promociji i najavi uvodjenja novih genetskih modaliteta (GMO).

Naravo kada se vratimo i pogledamo iz perspektive EU i SAD znamo da su to njihovi uslovi koji su propisani da bi se išlo dalje ka EU članstvu i svetu , zato se oni moraju sprovesti, po njihovom nalogu iliti po izboru domaćih stranaka koje se zalazu za EU.
Takođe je opšte poznato da su danas nazalost skoro sve parlamentarne stranke takve u Srbiji, samo ostaje da vidimo koja će i koliko da se zalaze ,odnosno odupire ili ne odupire  pritiscima iz EU, SAD i injihovim instrumentima .

Zeleni se kao i njihovi koleicioni partneri zalazu za EU kao jedan od ključih ciljeva koji napominju u njihovom programu. Svako ko kaže da to nije uslovi za GMO posredno ili neposredno,sigurno mozemo zaključiti ili da je ne iskren, svesno ili ne upućen u politiku, a naročito geopolitiku, kao i same zakone i procedure koje su potrebne uskladiti sa EU standardima.

Naravno ne varajmo se da ne postoje opcije i jaki lobiji koji se zalažu i dobro finansiraju ulazak GMO u Srbiji. TO su sve jake interesne grupe ,kompanije ,institiucije i pojedinci. Domaći u interesnoj sprezi sa stranim uticajem. To su isti oni izvori koji kontrolišu ili sugerišu političarima, finansiraju njihove stranke.
Skoro smo imali prilike da javno čujemo Miodraga Kostića vodećeg tajkuna u Srbiji (predsednika MK grupa) koji je za legalizaciju GMO useva, izmenu zakona zbog svojih poslova,a bez obzira na naučne dokazane rizike. Ako ste tu vest propustili mozete je procitati ovde, ili  bilo gde na internetu

Kako televizija b92 jos tokom 2010.godine je najavljivala i promovisala genetski modifikovane organizme i njihov ulazak u Srbiju, pogledajte na donjem kraktom videu.

To je samo jedna od informacija koje su oni suptilno plasirali baveci se poljoprivrednim emisijama..

Vest koju je izneo portal Vaseljanska : Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) je odlučila da podrži projekte kompanije Monsanto sa 40 miliona dolara u cilju širenja poslovanja u Srbiji, Bugarskoj, Turskoj, Rusiji, Ukrajini i Mađarskoj.

http://www.vaseljenska.com/vesti/ebrd-finansira-sirenje-monsanta-u-srbiji/

Dakle u tom smislu takođe imajmo na umu da je jedan od preduslova za ulazak u EU, članstvo u STO (WTO) Svetska trgovinska organizacija, a kako i navodi predsednik kompanije MK Grupe Miodrag Kostic takodje uslov za clanstvo u STO je izmena zakona i prihvatanje GMO. MK Grupa je predstavnik firme koja se bavi proizvodnjom GMO semenskog materijala Monsanto.

Ovde možete preuzeti i pogledati Vodič kroz EU politike u oblasti poljoprivrede, kao i deo koji se odnosi na STO : http://www.mediafire.com/view/?yjycqlohsyg2qkc

Ali dobro je da i po svim tim zakonima i konvencijama postoji pravna opcija da se odredjena teritorija i oblast proglasi slobodnom od GMO. što treba da bude Srbska opcija za ovu njihovu prljavu igru.

Širićemo  informaciju pod sloganom ISTINA o genetski modifikovanim organizmima i genetski modifikovanoj hrani gde god stignemo, da se široka javnost pošteno upozna sa tom ISTINOM, a ne da se filuju i obmanjuju manje inormisani da ćemo imati ikakve koristi od GMO ,jer zagovornici legalizacije genetski modifikovanih organizama u Srbiji obećavaju šarene laži u privrednom i ekonomskom pogledu. Ne nasedajmo na to,nije to prva laž koji pokušavaju da podmetnu napaćenom narodu!

Istinu o genetski modifikovanim organizmima mi znamo, čoveku zdrave logike je ona poznata ,sa mnoštvo dokaza koji su dostupni svima na uvid. Prosto jedna veštačka i NE prirodna stvar, koja nije za čovekovu upotrebu,koja šteti zdravlju ljudi,životinja i životne sredine!

Srbija neće biti biti eksperimentalni poligon velikih korporacija ,frankejštajn naučnika , bogatih političara kao i ostalih beskrupuloznih i sumnjivih likova i organizacija! Profit nam nije cilj ovog života ako njima jeste. 

Kada je jedan francuski seljak pobedio kompaniju Monsanto na sudu (zbog trovanja štetnim hemijskim prozvodom koje ona prodaje) najveću kompaniju koja seje seme smrti -GMO, kada su neke zemlje izvojevale da odredjene oblasti proglase zonom bez GMO i čitave teritorije, znači da moguće je. Ne samo to već dobro znamo kroz istoriju da na izgled mnogo manji su pobeđivali mnogo veće!

Zato pratimo šta naši političari rade i kontrolišimo ih, pratimo ih u ovoj bitnoj oblasti koja se tiče opstanka svakog čoveka!

Mi mozemo da sprečimo legalizaciju genteski modifikovanih organizama u Srbiji!
Ne odustajmo nikada!
Advertisements

One thought on “GMO u skupstini 13.11 Hocemo li biti prevareni?!

  1. Admin says:

    Reblogged this on ФБР МОНИТОР and commented:

    ГМО 13,11 у скупштини. Да ли ће нас преварити!?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Ubaci mail u prazno polje i pritisni dugme PRATI za obaveštavanje o novostima.

Join 573 other followers

REŠENJE- Selo!

Resenje koje u temelju rešava probleme

Oči su ogledalo duše

pinhole. zdravlje ociju,vid
%d bloggers like this: