Google+

Sta se danas desavalo u skupsatini, Dveri ,Zeleni srbije! Dveri pozivaju ostale stranke da se udruze!

3

November 13, 2012 by Admin Pinhole

Istina o genetski modifikovanim organizamima

Rasprava o GMO u skupstini 13.11 Pratite nas na fejsbuku OVDE  kao i na TWITERU

Dveri

Двери на скупштинској расправи о ГМО!

Одбор за заштиту животне средине Скупштине Републике Србије, организовао је данас у Дому Народне скупштине прво јавно слушање, тачније дебату, на тему: „Утицај генетички модификованих организама на животну средину и здравље.“

Програм је био подељен на три панел-дискусије, а уводничари су били представници министарстава која се баве овом темом, осим представника министарства здравља који је потврдио учешће али се није појавио, затим еминентни стручњаци из области пољопривреде, професори Пољопривредног, Биолошког факулета, неколико асоцијација и удружења.

У публици су седели представници бројних удружења који се баве заштитом животне средине, еколошким темема, али и директори института и стручњаци у овој области. Утисци дискусије показали су да већина присутних жели да се јавност пре свега упозна са свим аспектима и последицама примене генетски модификованих организама на живот и здравље, али и са дугорочним економским последицама присуства ГМО у Србији.

Издвојићемо свакако излагање проф. др Миодрага Димитријевића  са Катедре за генетику и оплемењивање биљака Пољопривредног факултета у Новом Саду, који је једноставно, сликовито и стручно објаснио последице увођења ГМО у Србији. Проф. Димитријевић је посебно истакао последице евентуалног увођења ГМО у пољопривреду, пре свега потпуно губљење независности на том пољу. Притом, наше предности су у право у овој области, како конвенционалне тако и органске пољопривреде, о чему су говорили и неки од уводничара, као и они коју су учествовали у дискусију.

проф. др Миодраг Димитријевић

На скупу су учествовали и проф. др Миладин Шеварлић, професор Пољопривредног факултета, и Ирена Барет представник Покрета „СТОП ГМО“, који су недавно говорили и на конференцији за новинаре Двери на ову тему.

Занимљиви су били и подаци које је изнео директор Института за ратарство и повртарство из Новог Сада, проф. др Борислав Кобиљски, да су њихова истраживања показала присуство ГМ кукуруза на подручју Војводине. Он је такође изнео податак да се вредност извезеног домаћег кукуруза мери цифрама 400 и 500 милиона евра годишње, а да би гајењем ГМ кукуруза држава остала без овог прихода, као и да многе земље Европе и ЕУ нису прихватиле ГМО.

У дискусији су се, између осталог, поново наметнула питања шта је са истрагом у вези са ГМ сојом, под којом је, чуло се на скупу, било засејано чак 1000 хектара.

Из публике је стигло и упозорење да Европска банка за обнову и развој планира да кредитира српске пољопривреднике са чак 40 милиона евра, али је питање које ће семе и које услове морати да прихвате. Новац, ипак, није највећа вредност.

Бошко Обрадовић из Двери, који је учествовао у дискусији, истакао је значај једне овакве расправе указујући на бројне штетне последице које би настале увођењем ГМО у Србији. Он је подсетио да се Двери и у свом темељном документу, Новом народном договору, јасно опредељују за Србију без ГМО, што говори о важности ове теме.

Скуп је водила и завршну реч дала Милица Војић Марковић, председник Одбора за заштиту животне средине Скупштине Србије, која је истакла да је ово само прва у низу дебата на ову тему, као и да ће посланици бити упознати са мишљењима и директним захтевима учесника.

Иако је најављен директан пренос ове дебате, до њега није дошло јер је у исто време у Великој сали одржавана скупштинска седница па су све камере биле усмерене у том правцу.

Не верујем да су из истог разлога изостале и новинарске екипе електронских медија на јавној расправи о ГМО, па су биле присутне свега три камере, колико смо могли да приметимо: ТВ Краљево, Двери и још једне екипе. А знамо да у Србији проблем постаје видљив тек када се на њега фокусира око камере. Нажалост.

Наредних дана пратите сајт Двери да бисте ексклузивно видели снике са овог важног, а прећутаног догађаја!

Лидија Глишић

 

TANJUG

(video isecak)

Zakon o GMO višestruki problem

Aktuelni Zakon o genetski modifikovanim organizmima predstavlja višestruki problem za Srbiju, jer je restriktivan i nije usklađen sa propisima Svetske trgovinske organizacije (STO), kao ni sa određenim propisima Evropske unije, rečeno je danas na Javnom slušanju na temu “Uticaj genetički modifikovanih organizama (transgena) na životnu sredinu i zdravlje”.

Sastanak u Domu Narodne skupštine o Zakonu o genetski modifikovanim organizmima (pokrivalice)

Snimatelj: Zoran Milenković
Montažer: Bjanka Paunović

http://www.tanjug.rs/videodet.aspx?galID=78519&videoID=437671

Prenosi: Бета

Београд – Председник странке Зелени Србије, Иван Карић изјавио је данас да ће да се залаже за Србију без генетски модификованих организама (ГМО), наводећи да постоје начини да Србија избегне увоз, промет и гајење ГМО, али да то зависи од умешности и политичке моћи једне културе.

„Ми ћемо се бескомпромисно залагати за Србију без ГМО и очекујемо да у тој борби успемо, јер је већина грађана против ГМО“, казао је он новинарима у Скупштини Србије у паузи јавног слушања о утицају ГМО на животну средину и здравље који је организовао скупштински Одбор за животну средину. Он је истакао да закон о ГМО може да постане само рестриктивнији.

„На јавном слушању о утицају ГМО на животну средину и здравље чуле су се оцене да је овај закон рестриктиван, али је кључ код тог закона да је он небезбедан и да је постојањем овог закона омогућено улажење ГМО производа и семена у Србију“, рекао је Карић.

Према његовим речима, велики проблем представља то што у Србији већ има њива на којима се илегално гаје ГМО биљке, које могу да угрозе биодиверзитет и животну средину.

„Не постоји ниједно научно утемељено истраживање које говори да је та храна безбедна. Кључно је здравље у овој причи, али и то да Србија као мала земља може кроз производњу органске хране и еколошке засаде да оствари економску добит и спаси мала газдинства“, рекао је председник Зелених Србије.

Посланик Партије уједињених пензионера Србије Константин Арсеновић казао је да је већина учесника на скупу изразила велики отпор према ГМО. Он сматра да је могуће наћи компромис између захтева Србије да се не дозволи увоз ГМО и Светске трговинске организације (СТО), која не дозвољава експлицитне забране увоза и извоза било које робе, па ни ГМО, а која је садржана у важећем Закону о ГМО.

„Нема потребе ни мењати закон. Постоји могућност објективно да се уведе одређени ембарго, односно контрола увоза, али је питање колико смо ми као држава спремни и способни да то реализујемо“, казао је Арсеновић.

Двери позивају СРС, ДСС и НВО које су против ГМО да формирају заједнички фронт за Србију без ГМО.

Prenosimo najzanimljivije detalje objave (vecinski tekst). Celu vest mozete da procitate direktno na njihovom sajtu O V D E

Прошле недеље Српске Двери су организовале конференцију за штампу којом су започеле кампању против увоза и дистрибуције генетски модификоване хране и семена у Србији

….

Колико „великих“ медија је направило било какав извештај или пренео макар и једну реченицу са ове конференције? НИЈЕДАН. Трагично је да никоме није медијски „интересантно“ да обавести јавност о новом Јасеновцу који кроз тровање храном прети Србији и њеним грађанима. Тужно је колико ниско је пала новинарска професија да нико из медија није нашао за сходно да обавести јавност о катастрофалним економским и еколошким последицама ГМО. Цео хорор око ГМО јасно показује колико је дубок морални пад интелектуалне, новинарске и политичке „елите“ која по овако важном питању и даље громогласно ћути.

Лобисти ГМО у Србији: Расим Љајић и Миодраг Костић

Одговорно тврдимо да се само две групе људи могу залагати за увођење ГМО хране и семена у ланац исхране. 

Прву групу представљају они који од тога имају директне финансијске, политичке и друге личне интересе и користи и који су ове интересе ставили директно испред интереса грађана. У ову  групу људи  који су ставили сопствени финансијски и политички ангажман испред здравља нације, спада министар спољне и унутрашње трговине Расим Љајић. Министар Љајић рече да се он не залаже за производњу ГМО, већ само за  њен увоз и дистрибуцију! Што је и од Љајића – много је. Ако се дозволи увоз и дистрибуција ГМ семена (за шта се он као брижни министар залаже) шта ли министар Љајић мисли за шта ће да служи ГМ семе које ће се увозити? Да ли он тврди да ће се то семе користити за сликање или, што је и логично, да ће се то семе користити за СЕЈАЊЕ по Србији? За шта ће се користити ГМ храна коју ће министар Љајић дозволити да се увезе? Да ли ће се користити за грађевинску индустрију или што шапуће здрав разум, за – ЉУДСКУ ИСХРАНУ.  Миодраг Костић, власник МК групе је човек који је Монсантов партнер у Србији и који има директне пословне користи од генетске модификације грађана Србије. Он је „пословни“ представник стране која се залаже за ГМО у Србији.

Друга група оних који немају ништа против ГМО тровања је група корисних идиота. Једини ауторитет којем они верују је телевизија.

У том смислу позивамо Српску радикалну странку и Демократску странку Србије, као и Еколошки покрет из Новог Сада и друге невладине организације које се боре против ГМО да заједно осмилимо акциони план против ове лобистичке групе у власти која жели да изврши злочин против народног здравља увођењем ГМО у Србију

Celu vest mozete da procitate direktno na njihovom sajtu O V D E

Advertisements

3 thoughts on “Sta se danas desavalo u skupsatini, Dveri ,Zeleni srbije! Dveri pozivaju ostale stranke da se udruze!

  1. […] mozemo sacuvati dostojne uslove za zivot ljudi, i nas samih, ako se ubrajamo medju takve ! Sta se danas desavalo u skupsatini, Dveri ,Zeleni srbije! Dveri pozivaju ostale stranke da se udruze… Odgovor sa […]

  2. JA ZNAM DA JE LJAIC ZAJEDNO SA TADICEM ISAO UVEK U AMERICKU AMBASADU PO INSRUKCIJE POSTO JE BIO TAD ISAO SAD SIGURNO IDE TAMO I SAM ZATO JA KAZEM DA JE AMERICKI SPIJUN ZATO ZASTUPA AMERICKE INTERESE,AONOGA KOSTICA SRBSKOG IZDAJICU ZARADA MU JE I OTAC I MAJKA NJEGA BIH OBESIO ZA PRICU DA NE MOZE DA TRUJE NAS NAROD I MALU DECU !

  3. Sandy says:

    Pomagajte kako god znate I umete ili ce Srba ostati toliko da stanu pod jednu krusku od ove gmo hrane!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Ubaci mail u prazno polje i pritisni dugme PRATI za obaveštavanje o novostima.

Join 573 other followers

REŠENJE- Selo!

Resenje koje u temelju rešava probleme

Oči su ogledalo duše

pinhole. zdravlje ociju,vid
%d bloggers like this: