Google+

Domaći inz. poljoprivrede hvali GMO !

7

November 17, 2012 by Admin Pinhole

rbgh

Evo teksta ‘naseg’ coveka inz. poljoprivrede koji promovise GMO, jedan sigurno interesni inz. poljoprivrede,  biznismen. 

Ja ga do sada nisam citao, posto vidim da je jos od prosle godine tekst.
Treba izvrsiti pritisak na tog coveka da se pred kamerama hrani sa GMO pa da vidimo efekte, pre nego sto ga legalizujemo na nivou drzave.

Da ne bude da iznosimo samo lose strane genetski modifikovanih organizmaa, evo sta strucnjak iznosi u prilog afirmacije GMO!
Par njegovih upecatljivih recenica:

Na sreću čovečanstvo napreduje i već je više od 60 miliona hektara u svetu pod genetski modifikovanim kulturama. Od toga 13 miliona hektara pod genetski modifikovanim kukuruzom. Genetski modifikovane biljke se gaje u SAD, Rusiji, Kanadi, Australiji, Kini, Velikoj Britaniji, Španiji, Argentini i većini drugih zemalja sveta. Genetska modifikacija predstavlja moćan instrument za povećanje poljoprivredne proizvodnje. Borba protiv genetski modifikovanih organizama se često koristi u političke, ideološke svrhe.

Porast broja stanovništva u svetu je sve veći, rešavanje problema oko zagađenja vode, vazduha i zemlje, baš kao i proizvodnja zdravstveno bezbedne hrane, predstavljaju prioritet. Sasvim je sigurno da će upotreba genetski modifikovanih organizama u proizvodnji hrane, u projektima prečišćavanja životne sredine, u rešavanju brojnih medicinskih problema, učestvovati sve više, hteli mi to ili ne.

Zašto se onda diže toliko velika buka oko genetski modifikovanog kukuruza, koji je objektivno bolji, zdraviji od „normalnog”/„prirodnog”?

Bitka protiv genetski modifikovanih organizama, hrane proizvedene od gm biljaka i gm životinja je unapred propala, zato što je protivistorijska. Biotehnologije su konkretne i aplikativne (primenljive) ekspresije nastale današnjim poznavanjem DNK, koje predstavljaju najbriljantniji domet ljudskog intelekta.

               Autor:

Đorđo Dušanović Pasello

dipl.inž. poljoprivrede – stočarskog smera (Novi Sad, Srbija)

Ceo tekst mozete da procitate na sajtu, http://www.stocarstvo.com/ koji ga ocito reklamiraju.

Tamo su izneti i svi njegovi podaci, kontakt telefoni ,  firma i  gde posluje .

Ja ovim linkom ne bih da reklamiram gore naveden sajt, kao ni ovog kvazi dr.  i njegovu firmu, ali zbog predhodno iznetih recenica i potvrdjivanja autenticnosti teksta to moram.

Podsetimo se obavezno sta vestecki stvorena hrana(GM usevi, i proizvodi od njih) upotrebom izaziva kod zivotinja, koje su posledice potenicjalne.

Francuski naucnici iz prve ruke pricaju o istrazivanju kojem su sproveli na pacovima 2011 godine.
A cije su rezultate objavili 2012, gde su podsetili svet na smtonosne posledice upotrebe GM proizvoda u ishrani zivotinja i ljudi.

Srpski titl (ako ne krene odmah pritisnite dugme ‘cc’ u donjoj desnoj strani ekrana)

Advertisements

7 thoughts on “Domaći inz. poljoprivrede hvali GMO !

 1. Alex says:

  Zar uzgoj GMO u Rusiji nije zabranjen? Da li je u pitanju greska u tekstu ili je u medjuvremenu u Rusiji odobreno uzgajanje GMO?

 2. Admin says:

  Tekst je od pre godinu dana. A stanje se stalno menja u svakoj drzavi.
  U principu nista posebno se ne menja, pritisak uticajnih kompanija, finiansijera politicara je ogroman.
  U skoro svim zemljama sveta je zakon o GMO prisutan, i na snazi u nekoj formi. Negde je dozvoljeno gajenje, negde samo trgovina, negde dozvoljeno obelezavanje GM prozvoda, negde nije, ko nije imao ‘srece’ . Velika je stvar imati zakon koji zabranjuje promet, useve, proizvodnju, i trgovinu…kao nas u Srbiji. Ali pritisaqk je ogroman, i provlaceim se kriminalnim radnjama usevi i trgovina i kod nas.
  Sirite informacije o GMO gde stignete!

 3. Alex says:

  Ako je u Srbiji kao što velite zabranjen uzgoj i promet GMO, kako se onda u radnjama mesne industrije Matijević prodaje GMO?
  Koliko znam proizvodi Mlekare Loznica imaju oznaku da je reč o GMO proizvodu.

  Dalje, proizvodi mesne industrije Zlatiborac se prave od mesa uvezenog iz Argentine. Ko kontroliše da li je stoka u ovoj zemlji u sistemu GMO?

  Imate li zakon ili podzakonska akta koja zabranjuju da se vrši proizvodnja i promet GMO. Ako imate. posaljite mi na e-mail: andricalexandar@gmail.com

  • Admin says:

   Imate zakone na ovom sajtu pa pretrazite.
   Jasno je da je zakonom zabranjeno, to svi znaju. Ali kriminala ima i previse. Mnoge su stvari zakonom zabranjene pa njih ima i dalje.
   Ali ne treba dozvoliti da se ozakone-legalizuju.
   Naravno trebaju organi kontrole, inspekcije, sud itd. da rade svoj posao, kao sto ne rade kako treba.
   https://srbijabezgmo.wordpress.com/dokumenta/

 4. GIORGIO DUSANOVIC PASELLO says:

  Istina o genetski modifikovanim organizmima
  Đorđo Dušanović Pasello, dipl.inž.

  U poslednje vreme grupa naučnika pokušava da otkrije svetskoj javnosti šta su to ustvari genetski modifikovani organizmi (ogm/gmo). Da li je korišćenje genetski modifikovanih biljaka štetno u ishrani ljudi i životinja ili ne? Da li treba stvarati genetski modifikovane životinje? Veliki broj naučnika je protiv korišćenja genetski modifikovanih organizama, no u skorije vreme se pojavljuje sve više pristalica korišćenja ovih organizama. Protivnici upotrebe genetski modifikovanih organizama navode opasnosti pojavljivanja novih bolesti, novih alergija izazvanih novim, u prirodi nepostojećim organizmima. Pa zar mi i sada konvencionalnim ukrštanjem različitih sorti i vrsta ne činimo isto, stvaramo nove vrste i sorte (primeri: nektarine, klementine) ali daleko sporijim i skupljim metodama?

  Za mnoge je ispravno zaštititi proizvodnju prirodne, genetski nemodifikovane hrane i ispravno je uništavati, preoravati parcele zasejane genetski modifikovanom sojom ili kukuruzom, biljkama. Sve što je prirodno je daleko bolje nego što čovek može stvoriti genetskom manipulacijom, smatraju borci protiv genetski modifikovanih organizama i proizvodnje hrane upotrebljavajući genetski modifikovane biljake i životinje.

  Kao prvo, da vidimo šta podrazumevamo pod pojmom „prirodno” danas? Sva živa bića podležu promenama, stalnim genetskim mutacijama i ako se danas razlikujemo od neandertalskog čoveka koji je živeo pre 100.000 godina, uzrok je „spontano” pojavljivanje novih gena u našoj dezoksiribonukleinskoj kiselini (DNK/DNA) ili su se već prisutni geni modifikovali, promenili. Dakle, sva živa bića, pa i čovek, biljke i životinje su organizmi koji podležu genetskim promenama, modifikacijama, koje vrši proces prirodne evolucije kroz vreme.

  Posle otkrića dezoksiribonukleinske kiseline, heliksa/spirale života, samim tim i gena živih bića koji su po sastavu identični, naučna istraživanja su krenula smerom maksimalnog korišćenja radi dobijanja pozitivnih efekata. Tako se stiglo do zamena, razmena gena među različitim organizmima, radi dobijanja boljeg ili novog kvaliteta. Uzmimo primer dvadesetih godina prošlog veka, kada je gen za proizvodnju insulina ubačen u mikroorganizme (Escherichia coli), koji ovako genetski modifikovani predstavljaju velike proizvođače insulina, kojim se dijabetičari („šećeraši”) već decenijama leče uz minimalne troškove. Genetski modifikovani mikroorganizmi se redovno koriste za proizvodnju biološki korisnih supstanci koje služe za izradu lekova i vakcina. Da li bolesnici treba da odbijaju lekove zato što su proizvedeni upotrebom genetski modifikovanih organizama?

  Slično je učinjeno i kod biljaka. Genetski modifikovan pirinač kod koga je ubačen gen za proizvodnju A vitamina, se koristi za ishranu ljudi, naročito populacija koje konzumiraju velike količine pirinča, ili skoro samo pirinač, te kod njih nema više pojave slepila zbog nedostatka ovog vitamina. Niko ne može da opovrgne ovaj razvoj i uspeh nauke. Zašto se onda diže toliko velika buka oko genetski modifikovanog kukuruza, koji je objektivno bolji, zdraviji od „normalnog”/„prirodnog”?

  Bitka protiv genetski modifikovanih organizama, hrane proizvedene od gm biljaka i gm životinja je unapred propala, zato što je protivistorijska. Biotehnologije su konkretne i aplikativne (primenljive) ekspresije nastale današnjim poznavanjem DNK, koje predstavljaju najbriljantniji domet ljudskog intelekta. Evidentno je da je budućnost u sve boljoj poljoprivredi, jednostavno zato što smo u stanju da je genetski kontrolišemo i poboljšavamo. Za razliku od glupog i skupog gubljenja silnog vremena ukrštajući različite biljke radi poboljšanja proizvodnje, kvaliteta, količine (gde opet dolazi do kombinacije gena dve ili više vrsta), sve to se može postići u laboratorijama u daleko kraćem vremenskom roku.

  Upravo kukuruz predstavlja jedan značajan primer. Svake godine oko 13 % svetske proizvodnje kukuruza unište insekti. Da bi se ublažili gubici, koriste se ogromne količine pesticida. Oni delom zaštite kukuruz, dok sa druge strane značajno hemijski zagađuju ambijent, ali najgore je to što su pesticidi kancerogeni (izazivaju rak). Kako rešiti ovaj problem? Biotehnologijom stvorene su sorte kukuruza koje su u stanju da se „samozaštite” od napada insekata, piralida. Ovaj insekt uništava kukuruz jedući biljke. U šupljine se obično nastane plesni kao sekundarni problem, a plesni luče mikotoksine, otrove koji takođe izazivaju pojavu tumora i rak jetre. Životinje koje se hrane zaraženim kukuruzom unose otrove u svoj organizam i luče ga u mleko, reziduumi, ostaci se nalaze i u mesu i sve je to štetno po zdravlje, kako životinja, tako i ljudi. Genetski modifikovan kukuruz kod koga je ubačen gen druge biljke, luči određenu supstancu koja ubija insekte kada pokušaju da jedu biljku. Tako štiteći biljke, ova genetska modifikacija, ne samo da drastično smanjuje potrebu za upotrebom pesticida, već značajno utiče na poboljšanje zdravlja ljudi.

  Drugi primer predstavlja ubacivanje gena pauka u koze, gde se iz mleka izvlači nit – paučina, koja služi kao materijal, konac za zašivanje kod mikrooperacija u oftalmologiji (operacije očiju).

  Na sreću čovečanstvo napreduje i već je više od 60 miliona hektara u svetu pod genetski modifikovanim kulturama. Od toga 13 miliona hektara pod genetski modifikovanim kukuruzom. Genetski modifikovane biljke se gaje u SAD, Rusiji, Kanadi, Australiji, Kini, Velikoj Britaniji, Španiji, Argentini i većini drugih zemalja sveta. Genetska modifikacija predstavlja moćan instrument za povećanje poljoprivredne proizvodnje. Borba protiv genetski modifikovanih organizama se često koristi u političke, ideološke svrhe. Slogani kao što su: „Prirodu i njenu ravnotežu ne treba dirati” – pitanje je da li treba trpeti bolest dece kao što je recimo poliomijelit (dečija paraliza), samo zato što je ova bolest predstavljala prirodnu ravnotežu hiljadama godina? Svakako ne!!!

  Na kraju, problem sa genetski modifikovanim organizmima postoji i kao filozofski problem individualnih sloboda: „Želim da se hranim hranom proizvedenom od strane genetski modifikovanih organizama, pošto je smatram boljom i više kontrolisanom”. U mnogim zemljama individualne slobode su ograničene, osporavane.

  U nekim zemljama EU, gde je još uvek na zabrani genetski modifikovana hrana (kao što je Italija), ispitivanjem uzoraka stočne hrane kao i ljudske hrane, ustanovljeno je da je čak 60 % uzoraka pozitivno, odnosno da sadrži komponente stvorene genetski modifikovanim organizmima. Slobodno se može reći da ne postoji zemlja na svetu gde ne postoje genetski modifikovani organizmi. Proizvodnja hrane upotrebom genetski modifikovanih organizama je neminovnost. EU napušta rigoroznu zabranu „gmo” i ostavlja zemljama članicama da same regulišu svoje zakone i odnose prema „gmo”.

  Porast broja stanovništva u svetu je sve veći, rešavanje problema oko zagađenja vode, vazduha i zemlje, baš kao i proizvodnja zdravstveno bezbedne hrane, predstavljaju prioritet. Sasvim je sigurno da će upotreba genetski modifikovanih organizama u proizvodnji hrane, u projektima prečišćavanja životne sredine, u rešavanju brojnih medicinskih problema, učestvovati sve više, hteli mi to ili ne.

  Budućnost verovatno leži u izboru, odnosno u ponudi proizvoda kod kojih se jasno vidi razgraničavajuća deklaracija: ”Ogm” – DA ili ”Ogm free” – NE, pa će se klijenti sami opredeliti koji tip hrane žele da konzumiraju.

  Smatramo u najmanju ruku licemernim kod nas zabranjivanje gajenja i uništavanje na terenu genetski modifikovane soje, a dozvoljavanje uvoza sojine sačme proizvedene od genetski modifikovane soje. Da li se tu favorizuje uvozni trgovački lobi, a sprečava razvoj i konkurencija od strane proizvođača?

  Autor:

  Đorđo Dušanović Pasello

  – dipl.inž. poljoprivrede – stočarskog smera (Novi Sad, Srbija)

  – dipl. doktor fakulteta nauka o gajenju životinja (Udine, Italija)

  – specijalista veštačkog osemenjavanje koza (Poitiers, Francuska)

  Postovani, tek sada sam video reakciju na moj tekst. Nije lepo nekoga nazivati i uporedjivati sa Mengeleom, nacistickim zlocincem. Mogao bi neko biti tuzen zbog toga!
  U cilju tacnosti, navodim ceo tekst u kome se samo pitam i konstatujem cinjenicno stanje. JA NISAM ZA GENETSKI MODIFIKOVANU HRANU I SMATRAM DA JE NASA SANSA U PROIZVODNJI EKOLOSKE, BIOLOSKE, ORGANSKE HRANE, A DA SU SE MNOGI LEKOVI STVORILI GENETSKIM MODIFIKACIJAMA, TO JE APSOLUTNO TACNO! ZNACI PODRZAVAM GENETSKU MODIFIKACIJU U SMISLU RESAVANJA BOLESTI U COVECANSTVU, NORMALNO KONTROLISANO MORALNIM, ETICKIM I RELIGIOZNIM NORMAMA. ERARE HUMANUM EST! NEZNANJE JE MAJKA SVIH GREHOVA!
  APSOLUTNO PODRZAVAM VASU BORBU PROTIV GMO HRANE, ALI NAZVATI NEKOG MENGELEOM JE ZAISTA KATASTROFA.
  Srdacno,
  Giorgio Dusanovic Pasello

  • Admin says:

   Prejaka vam je rec za za dr. Mengela jer znate posledice njegovih aktivnosti, koje su revizirane posle skoro stolece. Mozda jeste prejaka za jedan vas kraci tekst, ali je u trenutku pisanja komentara pri revoltiranom stanju to bio najprigladniji termin u ovoj pometnji i velikoj prasini, jer se iz teksta jasno vidi da branite GM hranu.
   Zato je poredjenje bilo tako vrlo simbolicno.
   Za aktivnosti konvencionalne nauke(medicine i biothnologije najpre) danas (u mirnodopskim uslovima) ne mozemo ni da izmerimo koliko prave negativne posledice za sobom.
   Mi mnogo vise ginemo kada nisu ratovi nego kada jesu. Jer je taj period(kada nema ratova) razvucen i umiranje je sporo, dok je to u ratovima koncentrisanije, mnogo brze je za kratko vreme, te izgleda brutalnije(jer se sve desava u vanrednim okolnosima), iako su brojke mnogo manje kada se uporede sa periodom kada nisu ratovi.

   Dakle danas na sceni konvencionalene nauke imamo veliki broj malih dr. Mengelova. Naravno nisu samo naucnici krivi za situaciju, vec svako ponaosob..ali pojedini ljudi imaju mnogo vecu odgovrnost od ostalih. Podaci nisu u potpunosti merljivi, ali svakako im se moze naci pri uzrok i sagledati odgovrnost.

   To sto ste napisali su u velikoj meri dezinformacije, PRETPOSTAVKE na osnovu kojih donosite logicke, ali pogresne zakljucke.
   Da se primetiti da se vodite logikom i pretpostavkom jedne teorije koja nema nikakvo naucno utemeljnje(iako je priznata i uzeta zdravo za gotovo), a vi kao i cela zvanicna nauka je upotrebljavate kao cinjenicu i zakon!
   Pominjete nektarine i klementine kao nove vrste , i da je to isto samo sporije?!
   Iz ove recenice se vidi da vi ne poznajete ove stvari.

   Dalje navodite da su sva ziva bica podlozna promeni, i pominjete neandretalca i godnine njegovog nastanka, i opet vodi vas isti duh/ista logika pogresno prihvacene teorijske pretpostavke o evoluciji nastanka sveta i zivota na planeti, na osnovu koje dalje gradite logicke nasatvke i stavaljate u kontekst koji vma odgovara, i dolazite do pogresnih zakljucaka!

   U cetvrtom pasosu navodite insulin koji se dobija genetski inzinjeringom, koji je jedini ako mozemo da nazovemo argument o prilog zagovaraca GMO. Ali direktno to nema nikakve veze sa ovim sto mi pisemo i za sta se zalazemo. Jer insulin nije hrana koje se prodaje u prodavnicama, pijacama..
   Mozda na isnulin(bez koga se moze u ovom svetu) neka od korporacija ima patentno pravo, a zamislite to na polju semena, i hrane uopste bez koje se ne moze !? Da li ste sagledali sve moguce posledice ove politike, ekonomsko, i ekolosko-bioloske, nutritivne…kakve god!? Mnogo ih je.

   I pored svega u ogromnom broju lekovi i vakcijne nisu korisni, sta vise beskorisni su i stete zivim sistemima, od coveka pa do biljaka.
   Sto covek vise zivi na neprirodniji nacin,(dakle ne postuje zakone zdravlja), udaljen od higijene, to vise ima potrebe za novim i novim lekovima, vakcinama.. i uopste se poteze za resavanjem novonastalih problema , i tako u krug. Problemi se resavaju prosto, resavanjem uzroka problema, a ne simptoma, izmisljanjem novih lekova koji ce resiti selektivno samo jedan problem.

   O svemu tome postoje i neke nezavisen naucne studije.
   Ali posto svetski biotehnoloski giganti proizvode GM semena, finasiraju kontrolisana(kako njima odovara- cenzurisana) naucna istrazivanja lako se moze videti povezanost njihova, kao i povezanost sa industrijom faramceutskom,..gde se drze i pomazu, dakle ceo sistem kontrolisu iste korporacije, isti ljudi, -medjusobno povezani vlasnici.
   Od silnih proizvoda farmaceutske industrije koje se nalaze po apotekama koje imamo danas sirom svih zemalja kao trafike rasprostranjene ima vrlo mala kolicina korisnih proizvoda.
   Isto se odnosi i na poljoprivredne apoteke.

   Na kraju vas tekst je pod naslovom :
   Istina o genetski modifikovanim organizmima,

   kad se u celoj zemlji digla prasina o GMO, onda ste vi dali svoj doprinos, da otvorite oci nekima i napisali Istinu o tome. U pitanju je opasnost od GM semna, i GM hrane. A nigde nismo kritikovli, niti se digla prasina o samom genetskom inzinjeringu.
   A iz vaseg teksta se moze lako videti da afirmisete i opravdavate GM hranu, tj celu ovu agresiju na Srbiju.
   Mozda naslov teksta treba da promenite?!
   I zato vas ne razumem da podrzavate nase zalaganje i borbu.

   Sve ja lako biti u zivotu, ali najteze ono najvrednije – biti castan i posten!

   Pozdrav

   • Maja says:

    ADMIN….svaka ti cast kako si ga spustio !
    Ocigledno da Dordjo ne razume stvari, ali voli da komentarise.
    Djordjo, pokrij se usima i…seti se….kada si i gde ostavljao otiske dlanova i tabana, a sve u cilju potvrde da ce sa potomstvom biti sve uredu. Seti se Djordjo …!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Ubaci mail u prazno polje i pritisni dugme PRATI za obaveštavanje o novostima.

Join 573 other followers

REŠENJE- Selo!

Resenje koje u temelju rešava probleme

Oči su ogledalo duše

pinhole. zdravlje ociju,vid
%d bloggers like this: