Google+

Po naredbi EU. Ljajić: Moramo da dozvolimo promet GMO

5

October 17, 2013 by Admin Pinhole

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da Srbija mora da dozvoli promet genetski modifikovanih organizama (GMO) ako želi prijem u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO), ali da zabrana proizvodnje ostaje na snazi.

Ljajić je za Radio-televiziju B92 kazao da nije tajna da uslov za prijem u STO jeste da se iz zakonske regulative izbace sve restriktivine odredbe o prometu bilo kakvih proizvoda, pa i GMO.

Rasim Ljajic-dozvoliti GMO

– Zabrana proizvodnje GMO će ostati kao deo domaće zakonske regulative. Ono protiv čega su u STO i što su u Evropskoj komisiji ponovili, jeste da ne može da se zabrani promet GMO – rekao je Ljajić, objašnjavajući da taj promet domaćim zakonodavstvom može maksimalno da se ograniči.

– Dakle, radi se samo o izmeni onog dela koji se tiče prometa, ali ostaje zabrana proizvodnje. Ako hoćemo u STO, zabrana prometa mora da se izbriše, ali već u sledećem članu zakona možete da navedete sve što mora da se ispuni da bi se taj promet dozvolio – objasnio je Ljajić.

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija je naveo i da te izmene, ako Srbija želi prijem u STO u decembru, moraju da se urade vrlo brzo, jer je sledeći rok tek naredne godine.

On je podsetio da je Srbija u grupi 25 zemalja koje su u procesu pregovora o prijemu u STO, te da je van STO ostalo još samo trinaest zemalja, “za koje nije ni čuo”.

– Ja sam pitao hoćete da li budete sa ovih trinaest ili sa svim ostalim u STO… Možete da kažete ‘nećemo u EU , ni u STO’. I to je politika, i to smo probali, ali videli smo gde nas je to dovelo. Mi moramo da poštujemo pravila koja važe. To je jedino što je ispravno – poručio je Ljajić.

Kada je reč o najavi ministra finansija Lazara Krstića da će za IT opremu važiti viša, a ne niža stopa PDV-a, on je kazao i da se još ne zna koji proizvodi će ići sa niže na višu stopu poreza na dodatu vrednost (PDV).

Ljajić je dodao i da još nije doneta konačna odluka o povećanju stope PDV na opremu za informacione tehnologije (IT) sa osam na 20 odsto.

– IT sektor jeste velika i realna šansa Srbije, zato što izvozimo 200 miliona (evra) godišnje softvera, a može da bude četiri puta više. I jeste jedan od pet sektora sa najvećim potencijalem u zemlji – ocenio je Ljajić.

Ministarstvo trgovine i telekomunikacija, dodao je, daće svoje mišljenje na predlog o povećanju PDV-a na IT opremu, ako bude formulisan u tom obliku.

Ljajić je istakao da postoji čitav niz drugih proizvoda za koje smatra da mogu da idu sa niže na višu stopu PDV-a, i da na toj listi nije računarska oprema.

izvor . Blic

 

Podsetimo se ovog klipa.

O STO

Advertisements

5 thoughts on “Po naredbi EU. Ljajić: Moramo da dozvolimo promet GMO

  1. […] извор:srbijabezgmo, за ФБР приредила Биљана Диковић Љајић је за […]

  2. dzoni says:

    Podmuklo zločinačko djubre.

  3. Istina says:

    Posle pitaj decu sto ih muce bolesti.!

  4. […] извор:srbijabezgmo, за ФБР приредила Биљана Диковић Љајић је за […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Ubaci mail u prazno polje i pritisni dugme PRATI za obaveštavanje o novostima.

Join 573 other followers

REŠENJE- Selo!

Resenje koje u temelju rešava probleme

Oči su ogledalo duše

pinhole. zdravlje ociju,vid
%d bloggers like this: