Google+

STO odbila Srbiju OVE GODINE zbog pritiska javnosti?

1

November 27, 2013 by Admin Pinhole

Prenosimo ovu vest u celosti sa internet portala Novosti.

Ovo nista posebno ne znaci, ali ajde da se vidi da velika kolicina informacija u javnosti i negativan masovni odziv nesto moze da znaci. Stoga jos jace trebamo da nasatvimo dalje!

Evo sta nam kaze ministar  poljoprivrede  Dragan Glamočić u intervju najnovijem  o promeni zakona, i nuznosti da se uskladi zakonodavstvo sa EU, tj dozvole prometa GMO.

Od 4:30 prica o GMO.

Srbija nije ispoštovala rok za odobravanje prometa GMO, što je bio uslov za članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji

wto

Svetska trgovinska organizacija dala je rok Srbiji do 15. oktobra da dozvoli promet genetski modifikovanih proizvoda. Kako Srbija nije ispoštovala ovaj uslov, neće ni ove godine biti primljena u STO, nezvanično saznaju “Novosti”.

U većini članica koje se kandiduju u STO, dozvole GMO prometa mora da odobri i Vlada i Skupština, iako je Srbija bila u povoljnijoj situaciji time što je bilo dovoljno da samo Vlada odobri izmene zakona.

– Prvi korak je bio da izbegnemo član zakona kojim se zabranjuje promet GMO, ali bismo kasnije u Zakonu propisali strogu proceduru koju nijedan odsto uvoznika GMO ne bi mogao da ispoštuje. Ispunjenje uslova koji bi zakon odredio bilo bi praktično nemoguće – ističu u Vladi, i dodaju da nije bilo struja u Vladi za GMO, ali da je pritisak javnosti bio ogroman.

Promet genetski modifikovane hrane dozvolilo je 28 zemalja sveta, dok 159 članica Svetske trgovinske organizacije nije dalo “zeleno svetlo” za GMO.

 To što Srbiju neće primiti u STO nimalo ne treba da nas brine, jer i da su nas primili ne bismo ništa dobili – kaže agroekonomista dr Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

– Prijem u STO ne donosi veći kreditni rejting, niti bolje uslove od onih koje već imamo. Naime, Srbija ima potpisane bilateralne ugovore sa mnogim zemljama u koje treba da izvozimo hranu poput CEFTE ili bescarinske trgovine sa Rusijom na kojima ćemo zaraditi više nego što bi ikada zaradili u saradnji sa EU. Nadam se da se ministar poljoprivrede Dragan Glamočić predomislio i da više neće zastupati ideju o promeni zakona i dozvoli prometa GMO hrane, jer je u utorak otvorio Sajam etno-hrane.

 U Srbiji su 83 opštine potpisale Deklaraciju o zabrani GMO hrane. U ostalim opštinama je procedura u toku, a samo je Skupština opštine Kraljevo odbila da o tome raspravlja.

OBRUČ OKO SKUPŠTINE

DVADESET ekoloških organizacija zakazalo je za 4. decembra u 11 časova miran građanski protest protiv GMO.

Tokom ovog mirnog “Marša protiv Monsanta” biće organizovan živi lanac oko Narodne skupštine zbog planirane izmene postojećeg restriktivnog zakona Republike Srbije koji onemogućuje uzgoj, promet i uvoz GMO “hrane” u Srbiji.

Izvor: Večernje novosti ,

One thought on “STO odbila Srbiju OVE GODINE zbog pritiska javnosti?

  1. zoran says:

    Ja i moja porodica godinama već ne kupujemo coca -colu,fantu,7-up,šokatu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Ubaci mail u prazno polje i pritisni dugme PRATI za obaveštavanje o novostima.

Join 572 other followers

REŠENJE- Selo!

Resenje koje u temelju rešava probleme

Oči su ogledalo duše

pinhole. zdravlje ociju,vid
%d bloggers like this: