Google+

EU traži da rešimo pitanje GMO. Vlast priprema promenu zakona!

1

October 19, 2014 by Admin Pinhole

10671231_661921893906658_2876824706766909857_n

Ministarstvu poljoprivrede priprema NOVI Zakon o GMO ali ne žele da otkrivaju detalje!
Sledeća reakcija je i očekivana a i takva treba da bude i dalje!
‘Reakcije na dozvole prometa GMO na teritoriji Srbije do sada su bile veoma burne i dolazile su od ekoloških i nevladinih organizacija, koje su u više navrata organizovale i proteste zahtevajući uvođenje moratorijuma na promet i korišćenje genetski modifikovane hrane u Srbiji.’

* U izveštaju Evropske komisije konstatovano da regulativa o GMO nije usklađena sa evropskim standardima. Predstavnik Delegacije EU u Beogradu Frejk Janmat kaže da je to ujedno i uslov za članstvo Srbije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).
* Predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić je rekao – u dokumentima STO nigde izričito ne stoji da se članstvo uslovljava obavezom prometa GMO, ali stoji da nijedna država članica nema pravo zabrane prometa proizvoda ukoliko nema dokaze da su oni štetni. Kako je ukazao, prikupljanje tih dokaza traje najmanje decenijama i skupo je.

Deklaraciju protiv GMO do sada je usvojilo blizu 110 gradova i opština u Srbiji, uvođenju takve robe na tržište protivi se i dobar deo stručne javnosti, a eksperti uglavnom smatraju da ne treba žuriti sa izmenama Zakona o GMO i da Srbija treba da štiti svoju reputaciju proizvođača kvalitetne hrane.

Moramo da odbranimo naš zakon i naše strateške interese. Srbija je stekla reputaciju u proizvodnji kvalitetnih proizvoda, bez GMO, mi moramo tu poziciju da odbranimo – rekao je Agroekoomski analitičar Milan Prostran, kao i da ne treba da žuri sa izmenom zakona o GMO, jer još nekoliko godina neće biti članica EU.

Treba da se dođe do rešenja na nacionalnom nivou, a ako zabranimo i promet i korišćenje GMO proizvoda, onda naši proizvodi treba da imaju dodatnu vrednost i da su traženiji na tržištu, a mi to možemo – kazao je Nenad Budimović, Sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore.

 

blic/ tanjug/ gradjani imaju moc/ Srbija bez GMO

One thought on “EU traži da rešimo pitanje GMO. Vlast priprema promenu zakona!

  1. Vera Stojsic-G. says:

    NE DAJMO DA OZVANICE GMO U SRBIJI!!! ORGANIZUJMO PROTESTE U SVIM VECIM GRADOVIMA, PISMO JAVNOSTI, MEDIJIMA I PETICIJU PUTEM SVIH RASPOLOZIVIH MREZA… prof. Vera Stojsic – Gasparovski, Novi Sad

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Ubaci mail u prazno polje i pritisni dugme PRATI za obaveštavanje o novostima.

Join 572 other followers

REŠENJE- Selo!

Resenje koje u temelju rešava probleme

Oči su ogledalo duše

pinhole. zdravlje ociju,vid
%d bloggers like this: