Google+

CODEX ALIMENTARIUS i Haccp

7

codex alimentarijus slika

Gmo srbija

Oznaka za prozivod koji je pod ovim Codexom.

 

Marijan Jošt – Opasnosti od Codex Alimentariusa i GMO-a

Odrednice Codex-a o genetskoj modifikaciji

Evo odrednice Codex-a o genetskoj modifikaciji zivotinja za potrebe ljudske ishrane:
1. GUIDELINE FOR THE CONDUCT OF FOOD SAFETY ASSESSMENT OF FOODS DERIVED FROM RECOMBINANT-DNA ANIMALS CAC/GL 68-2008.
Genetska modifikacija zivotinja se vrsi i postoji!!! Navescu Vam sada par odlomaka pravilnika i odrednice.

Odlomak kodeksa/definicija: “Recombinant-DNA Animal” — an animal in which the genetic material has been changed through in vitro nucleic acid techniques, including recombinant deoxyribonucleic acid (DNA) and direct injection of nucleic acid into cells or organelles.

PREVOD: “Zivotinja ciji je genetski materijal promenjen in vitro (u staklu – laboratoriji) tehnikama nukleinskih kiselina, ukljucujuci rekombinaciju dezoksiribonukleinske kiseline (DNK) i direktnim injekciranjem nukleinskih kiselina u ćelije ili organele”.
“The safety of recombinant-DNA animals used as feed, or the safety of animals fed with feed derived from recombinant-DNA animals, plants and microorganisms.”

– Codex definise upotrebu genetski modifikovanih zivotinja kao hranu za ljude, kao i upotrebu zivotinja koje su hranjene hranom koja je dobijena rekombinacijom gena zivotinja, biljaka i mikroorganizama.

Neke od odrednica Codex-a koje definisu biotehnoloske procese, rekombinaciju DNK kod biljaka, kao i ukrstanja DNK mikroorganizama u proizvodnji GMO :

1. CAC/GL 44-2003 Principles for the Risk Analysis of Foods Derived from Modern Biotechnology;
2. CAC/GL 45-2003 Guideline for the Conduct of Food Safety Assessment of Foods Derived from Recombinant-DNA Plants;
3. CAC/GL 46-2003 Guideline for the Conduct of Food Safety Assessment of Foods Produced Using Recombiant-DNA Microorganisms.

CODEX Alimentarius: Standards

KOJI LEKOVI PO KODEKSU ALIMENTARIJUSU MOGU BITI U HRANI? I U KOJIM KOLICINAMA?

Codex Alimentarius Commission

“Maximum Residue Limits for Veterinary Drugs in Foods”

Updated as at the 34th Session of the Codex Alimentarius Commission (July 2011)

1. Abamectin, 2. Gentamicin, 3. Albendazole, 4. Imidocarb, 5. Avylamycin, 6. Isometamidium, 7. Azaperone, 8. Ivermectin, 9. Benzylpenicillin/Procaine benzyl penicillin, 10. Levamisole, 11. Carazolol, 12. Lincomycin, 13. Ceftiofur, 14. Melengestrol acetate,

15. Chlortetracycline/Oxytetracycline/Tetracycline,

16. Monensin,

17. Clenbuterol, 18. Moxidectin, 19. Closantel, 20. Narasin, 21. Colistin, 22.Neomycin,
23. Cyfluthrin, 24. Nicarbazin, 25. Cyhalothrin, 26. Phoxim,
27. Cypermethrin and alpha-cypermethrin, 28. Pirlimycin, 29. Danofloxacin, 30. Porcine somatotropin, 31. Deltamethrin, 32. Progesterone, 33. Dexamethasone, 34. Sarafloxacin, 35. Diclazuril, 36. Spectinomycin, 37. Dicyclanil, 38. Spiramycin, 39. Dihydrostreptomycin/Streptomycin, 40. Sulfadimidine, 41. Diminazene, 42. Testosterone, 43. Doramectin, 44. Thiabendazole, 45. Eprinomectin, 46. Tilmicosin, 47. Erythromycin, 48. Trenbolone acetate, 49. Estradiol-17beta, 50. Trichlorfon (Metrifonate), 51. Febantel/Fenbendazole/
Oxfendazole, 52. Triclabendazole,
53. Fluazuron, 54. Tylosin, 55. Flubendazole, 56. Zeranol.

Podaci o dozvoljenim kolicinama datih lekova se mogu procitati na:

http://www.codexalimentarius.org/standards/list-of-standards/en/
-CAC/MRL 2 Maximum Residue Limits for Veterinary Drugs in Food

Reci cu Vam da se na spisku lekova koje Codex dozvoljava u HRANI nalaze:

Hormoni, Antibiotici, Insekticidi, Lekovi protiv protozoa i crva..

VEZA IZMEDJU HACCP STANDARDA I CODEX ALIMENTARIUS

(cesto postavljano pitanje u GMO problematici)

HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) je sistem bezbednosti hrane koji se zasniva na analizi i kontroli potencijalnih bioloških /mikrobioloških, hemijskih i fizičkih opasnosti od prijema sirovine do distribucije finalnog proizvoda korisniku

1. HACCP je sistem kontrole koji neka kompanija uvodi u svoje poslovanje da bi ga uskladila sa pravilnikom, tj. Codex Alimentarius-om.
2. HACCP je standard po kome radite da bi proizvodnju doveli u sklad sa normativima propisanim Codex-om..
3. HACCP JE IMPLEMENTACIJA CODEX-A. Vi radite po Codex-u ako ste uveli HACCP.
4. HACCP sertifikat izdaje Codex Alimentarius komisija.

gmo codex

Primer : sertifikat firme Juhor

Codex dozvoljava upotrebu GMO kao hrane u ljudskoj upotrebi. To ne znaci da je vi morate prodavati ako ste u HACCP, ali imate dozvolu. Ali sto bi Vam neko davao dozvolu za prodaju GMO ako ne namerava da je prodajete? Sve najvece korporacije hrane prodaju hranu proizvedenu po Codex-u, bilo da je je u pitanju genetski modifikovana, hormonski tretirana ili sta vec sve. Oni teraju kompanije da uvedu HACCP kojim prihvataju Codex, i na kraju ce se njihova roba naci na rafovima, a vec jeste u velikoj meri. Obican proizvodjac ne moze da im konkurise, jer genetski modifikovane vrste i tretirane hormonski i antibiotski brze rastu, rentabilnije su, i samim tim jeftinije. Korporacije koje proizvode GMO hranu, bilo da je biljna ili zivotinjska su monopolisti. Bitno im je da se HACCP uvede u kompanije, a te kompanije ce na kraju morati da kupe GMO proizvode od korporacija.
A sve ce biti po zakonu jer je HACCP uveden, tj. prihvacen Codex. Nasa zemlja ima jasan zakon povodom GMO: zabranjena je proizvodnja i distribucija GMO proizvoda! Uvodjenje HACCP i implementiranje Codex preko njega, je ulazak u zemlju GMO kompanija na “mala” vrata.

Sledece sto predstavlja opasnost HACCP standardizacije i legalizacije Codex-a jeste cinjenica da je sam HACCP definisan kao standard kvaliteta proizvoda. Uvodjenjem istog, uvodite sebi zakonsku obavezu da poslujete samo sa dobavljacima koji su takodje u HACCP standardu. Da bi Vas proizvod bio odredjenog standarda, moraju i sirovine koje nabavljate, zar ne? Zasto je ovo opasnost? Zato sto postoji monopol. Imate MK SEEDS u Srbiji kao distributera Monsanto GMO semena. Ako u jednom trenutku ta kompanija bude imala monopol nad prodajom semena ovde, svi ce morati da kupe od nje. I poljoprivrednici i uzgajivaci stoke. Ako niste u HACCP, mozete da birate i mozete kupiti seme od “malih” proizvodjaca, poljoprivrednika koji nisu u HACCP. Ako ste pak u HACCP, morate kupiti od kompanije sa HACCP standardom, a to je hipoteticki, u tom momentu, monopolista Monsanto i njegove kompanije kcerke.

MOZE LI SE BITI U HACCP SISTEMU A NE KORISTITI GMO?

Codex je pravilnik o hrani. O svim vrstama hrane, zato ima preko 4000 odrednica. U njemu imate odrednice koje se ticu mleka, pa mlecnih proizvoda, mesa, mesnih preradjevina, biljne hrane, povrca, voca, ukaratko SVIH vrsta hrane. Jedna firma se recimo bavi uzgojem ribe. Ona ce u svom poslovanju HACCP sistemom uvesti samo one odrednice Codex-a koje se ticu uzgoja ribe. Sigurno nece primenjivati pravila za uzgoj paradajiza. Tako da ce svaka firma HACCP sistemom standardizovati svoj tehnoloski proces i proizvodnju u skladu sa delovima Codex-a koji se ticu njene delatnosti. E sad. Odrednice Codex-a koje se ticu GMO, vaze samo za industriju gde se ta pravila mogu primeniti. Jedna fabrika mineralne vode moze uci u HACCP, ali se nje ne ticu odrednice o GMO, jer genetska modifikacija vode nije izvodljiva 🙂
Ali cela prehrambena industrija, tj proizvodnja hrane moze koristiti GMO. Da li ce koristiti, to je na njima. Nisu u obavezi u tom smislu. Ali sa druge strane, Svetska trgovinska organizacija kaznjava zemlje clanice koje su potpisnice Codex-a, a ne uvoze ili koriste GMO. Kazu da se tako narusavaju trgovinski odnosi. Tako da se na drugi nacin stvorila obaveza da GMO udje u upotrebu. HACCP standardizacija je u tom smislu priprema kompanija da proizvode i trguju sa GMO, jer se HACCP prihvataju normativi Codex-a. Sama Codex komisija i izdaje HACCP sertifikate. To je ulazak GMO na mala vrata u zemlje. U neke po zakonu u neke mimo zakona.
Tako da Vam direktno odgovorim: mozete biti u HACCP a nemati GMO ako imate alternativu. Francuska i Nemacka su platile stotine miliona eura odstete americkim GMO kompanijama jer su odbile da uvezu njihov GMO, a u obavezi su kao potpisnice Codex-a. Imamo li mi 100 000 000 eura da placamo kazne??

Codex alimantarijus i ministarstvo poljoprivrede

Uspostavljanje nacionalog codex komiteta

Pogledajte direkto na linku:http://www.mpt.gov.rs/articles/view/115/1821/index.html?menu_id=57

Vrati se na pocetnu stranicu sajta OVDE

7 thoughts on “CODEX ALIMENTARIUS i Haccp

 1. Svaka cast na korisnim, prakticnim i nadasve tacnim informacijama!

 2. Aleksandra says:

  Hvala na informacijama..detaljno i potkrepljeno !

 3. milantce says:

  Bio sam skoro u farmi tovnih kokosaka, onih sto idu za meso… Toliko su deformisane, tesko se krecu, noge su im kratke, dosta im je perja odpalo, nisam mogao ni da udjem unutra gde su, jer amonijak stipa na mirisu…. mislim da hrana koju vec jedemo je….. zla

 4. staves says:

  Podržavam svaki napor u našem prosvećivanju o GMO, jer čini se da smo nedovoljno edukovani. Vrlo je važno praviti razliku izmedju GM hrane i GMO in vitro, iz laboratorija u cilju lečenja kao na pr. Insulin…

 5. […] CODEX ALIMENTARIUS i Haccp | STOP GMO U SRBIJI Обратите пажњу, […]

 6. Aleksandra says:

  Plače mi se više od svega što čitam…

 7. I’m impressed, I have to admit. Rarely do I come across a
  blog that’s both educative and interesting, and without a doubt, you have hit the nail on the head.

  The problem is an issue that not enough people are speaking intelligently about.
  Now i’m very happy I found this during my hunt for something
  concerning this.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Ubaci mail u prazno polje i pritisni dugme PRATI za obaveštavanje o novostima.

Join 572 other followers

REŠENJE- Selo!

Resenje koje u temelju rešava probleme

Oči su ogledalo duše

pinhole. zdravlje ociju,vid
%d bloggers like this: