Google+

BiH: Dve trećine uzoraka hrane GMO

Leave a comment

January 2, 2015 by Admin Pinhole

Sarajevo — Od stotinak uzoraka hrane za ljude i životinje u BiH, koji su ispitivani na prisustvo genetski modifikovanih organizama (GMO), čak 67 je bilo pozitivno.

Food and Farm GMO Ban

Ovo su pokazale laboratorijske analize Instituta za inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu.

Uzorci su uzeti u trgovinskim centrima i fabrikama hrane za životinje u 17 gradova širom BiH, od kojih je 72 bilo uvoznog porekla a 28 domaćeg, navodi se u izveštaju, koji je Agencija za bezbednost hrane BiH pripremila na osnovu laboratorijske analize Instituta, prenosi Indikator.ba.

Testirani su mesni proizvodi sa sastojcima na bazi soje, kukuruzne pahuljice, mešane žitarice, pekarski proizvodi koji sadrže kukuruz, među kojima su razne vrste keksa i grickalica, kao i hrana za životinje na bazi soje i kukuruza.

“Od ukupno 45 analiziranih uzoraka hrane za ljudsku upotrebu, 26 uzoraka je pozitivno, odnosno utvrđeno je prisustvo GMO, dok je 19 uzoraka negativno. Od 48 analiziranih uzoraka hrane za životinje 41 je pozitivan, dok je sedam negativno”, navodi se u izveštaju.

S druge strane, u Inspektoratu RS, koji je učestvovao u celom procesu praćenja prisustva GMO u hrani, tvrde kako potrošači nemaju razloga za strah, jer su dodatne analize pokazale kako na tržištu nema proizvoda pozitivnih na GMO.

Na osnovu procenjenog rizika, Republička inspekcija je pripremila uzorke kukuruzne krupice i brašna, kukuruznih pahuljica, keksa, grickalica i smokija.

Uzeta su 23 uzorka koja su dostavljena na analizu referentnoj laboratoriji Evropske unije u Italiji, koja je nakon izvršenih analiza utvrdila da su svi uzorci bili uredni, odnosno da nije utvrđeno prisustvo genetičkih modifikacija, poručuju iz Inspektorata.

Isti izvor podseća da je prema važećoj zakonskoj regulativi, u BiH, uvoz, upotreba i proizvodnja GMO proizvoda zabranjeni, osim u posebnim slučajevima, uz prethodnu saglasnost nadležnog ministarstva i rigorozna ograničenja.

GMO je organizam (osim ljudskog) u kojem je genetički materijal izmenjen na način koji se ne može postići prirodnim razmnožavanjem ili prirodnom rekombinacijom.

IZVOR: TANJUG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Ubaci mail u prazno polje i pritisni dugme PRATI za obaveštavanje o novostima.

Join 569 other followers

REŠENJE- Selo!

Resenje koje u temelju rešava probleme

Oči su ogledalo duše

pinhole. zdravlje ociju,vid
%d bloggers like this: