Google+

Ovo je zemlja ekoloski najjsvesnija, u kojoj je priroda na prvom mestu! (photo)

Leave a comment

March 9, 2015 by Admin Pinhole

1425910260

Kraljevina Butan je budistička monarhija smještena na Himalajima i okružena Kinom i Indijom. Njen glavni grad je Timpu, prostire se na teritoriji od oko 39 kvadratnih kilometara i ima nešto manje od 800 hiljada stanovnika. Ova mala država zaslužuje da se nađe na našem portalu iz nekoliko razloga koje ćemo vam danas predstaviti.

1.Butan je prva zemlja koja zaštitu životne sredine ima kao ustavnu obligaciju. U svakom trenutku pod šumom mora da bude 60 odsto teritorije, a po poslednjim saznanjima trenutno je 70 odsto.

butan_1

2.Strogi zakon Butana štiti i ugrožene životinje, pa se svako, ko ubije životinju koja je pred istrebljenjem, suočiti sa doživotnom robijom.

3. Butan je jedina zemlja na svetu koja je “ugljo-odvodna”, odnosno koja apsorbuje više ugljendioksida nego što ga proizvodi.

4.Najveći izvozni proizvod Butana jeste obnovljiva energija.

butan_2

5.U Butanu nema zakona koji na javnim mestima, restornima i u hotelima brani pušenje, iz prostog razloga što prodaja duvana u Butanu nije ni dozvoljena.

6.Plastične kese su u Butanu zabranjene 1999.godine, a umesto njih koriste se platnene, koje su potpuno biorazgradive.

7.Poslednje mesto na koje je Internet stigao bilo je ovo malo kraljevstvo. Mobilna telefonija “uselila se” tek 2003.godine.

Iz ove perspektive, da li biste bar na kratko napustili zagušljivi i bučni grad u kojem živite i otputovali u ovu mirnu oazu?

info. Eko kutak

ekokutak.zivotinje.rs

Leave a comment

Ubaci mail u prazno polje i pritisni dugme PRATI za obaveštavanje o novostima.

Join 572 other subscribers

REŠENJE- Selo!

Resenje koje u temelju rešava probleme

Oči su ogledalo duše

pinhole. zdravlje ociju,vid